Sivut

perjantai 27. marraskuuta 2015

Happy Thanksgiving!

Me päätettiin tänä vuonna viettää thanksgiving -päivää ja valmistettiin siis kiitospäivän ateria lisukkeineen ja kutsuttiin ystäviä ja sukulaisia syömään! Ei tiedetty thanksgiving ruoista oikeastaan etukäteen muuta, kuin että siihen sisältyy tietysti kaikkien tuntema kalkkuna ja paljon lisukkeita. Lähdettiin suunnitelemaan menuta siis Pinterestin avulla, josta haimme valmiita thanksgiving menuita. Kuulosteltiin mitkä ruuat kuulostivat meidän korviin hyviltä ja muokkasin niitä sen verran, että saatiin yhtenevä ja eheä kokonaisuus. Meidän menun teema oli timjami ja valkosipuli!


Hiilarilisukkeena meillä oli siideri-kaneli glazeerattuja bataatteja. Tuoksu ja maku niistä oli aivan mahtava ja suosittelen lämpimästi kaikkia kokeilemaan vaikka ihan joulupöydässäkin. Ensin valmistin liemen kuulottamalla hetken kanelia, pari teelusikallista sinappia ja suolaa. Kiehautin joukkoon pari desiä kuivaa omena siideriä ja hieman sokeria. Strongbow toimi erittäin hyvin, sillä erittäin kuivana siiderinä se toi itsessään liemeen riittävästi happoa. Jos käyttää makeampaa siideriä, kannattaa sekaan heittää ripaus omenaviinietikkaa ja jättää sokeri pois. Sitten vain uuniin paahtumaan, kunnes neste on haihtunut ja imeytynyt ja glazeerannut bataattikiekkojen pintaa.

Kasvissidena oli valkosipuli-manteli paahdettuja papuja. Nämä oli superhelppoja ja herkullisia! Paahdoin voissa manteli- ja leipäcrumblea sekä valkosipulia, kunnes seos oli kullanruskeaa ja yhdistin kiehautettuihin vihreisiin papuihin. Vähän sormisuolaa messiin ja avot!


Koska päädyttiin ostamaan kokonaisen kalkkunan sijaan kalkkunanrinta, päätettiin tehdä myös stuffing erikseen eikä lähdetty tunkemaan sitä kalkkunan sisälle, kuten se perinteisesti kuuluu. Huomattiin nimittäin, että vaikka tästä ruuasta puhutaankin stuffing, on se usein perinteisessä amerikkalaisessakin pöydässä silti erikseen omassa tarjoiluasiatiassaan. Meidän stuffing oli villiriisi-aprikoosi. Siinä kypsä villiriisi yhdistettiin pannulla pyöräytettyyn sipuliin, valkosipuliin, aprikoosiin, leipämuruun ja paahdettuihin saksanpähkinöihin, mausteeksi tuoretta timjamia, suolaa, pippuria ja muutama desi kana/kasvislientä ja uuniin noin. 3o min muutamassa sadassa asteessa. 


Ateriamme kalkkuna oli päärynä-timjami marinoitua kalkkunanrintaa. Keitin marinadiliemen aamulla päärynäsoseesta, päärynämehusta, timaminoksista ja maustoin reilusti suolalla, pippurilla sekä sokerilla. Marinadin jäähdyttyä laitoin sen pussissa jääkaappiin rintafileen kanssa muutamaksi tunniksi. Leikkasin reilun kilon kokoiseen fileeseen veitsellä pari isoa viiltoa, jotka täytin tuoreella päärynällä, valkosipulilla, timjamilla ja voinokareilla ja suljin viillot cocktail-tikuilla. Päälle vielä reilusti timjamia ja vähän marinadia ja noin. 15min, paahto 250 asteessa, jonka jälkeen päälle folio ja 125 asteessa kypsennys 1,5-2h, riippuen kalkkunan koosta. Itse pidin lihassa paistomittaria, jotta sain optimaalisen kypsyysasteen. Otin lihan pois uunista, kun mittarissa oli 69 astetta, sillä lihan vetäytyessä folion alla se jatkaa vielä kypsymistään muutamalla asteella. Näin meillä oli täydellisen mehukas, noin 74 asteinen kalkkunan rinta!


Kuviin eivät ehtineet sitrus-karpalokastike eikä marinadista tehty kermakastike, mutta ne olivat ateriamme viimeiset komponentit. Kaikki toimi yhteen todella hyvin ja vieraamme jaksoivat kehua ja ylistää ruokaa useaan otteeseen :) 

Jälkiruoka oli Lotan vastuulla ja tyylilleen uskollisena, valitsimme siihen all-american apple pien, joka toimi gluteenittomana erinomaisesti! Sen kyytiin vähän vaniljajäätelöä ja kahvia/teetä ja sitten olikin helppo hymyillä köllötellessään vattansa vierellä sohvalla. 


Seurasimme jenkkien perässä vielä tänään astelemalla aamulla Black Friday alennusmyynteihin, josta mukaan tarttui yhtä jos toista kivaa niin Hepulle kuin meille mammoillekin. Ensi tiistaina meillä on synnytystapa-arvio ja ultra TYKS:ssä, joten sitä seuraa varmasti hyvin Hepputäyteinen ja raskauden loppupuoliskon update postaus!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti